Stáž nás naučila, ako dôležité je recyklovať naše oblečenie

Margaréta Šulová a Karin Fabanová, študentky Evanjelického gymnázia, ktoré sú intenzívne zapojené do projketu PlaNET SOEN 2.0, sa v nedávnej dobe zúčastnili študentskej stáže v predajni NOSENÉ v Banskej Bystrici, kde staré oblečenie získava novú šancu. Už predtým obe študentky obchod navštevovali a vždy mali skvelý zážitok z toho, ako je predajňa krásne zorganizovaná. Potom však obe prišli na to, čo všetko je potrebné robiť, aby to tak aj vyzeralo. Aby v predajni dosiahli skvelý výsledok, je treba donesené veci od ľudí roztriediť, pobaliť, nájsť miesto na odloženie, oprať, vyvešať, ožehliť, poskladať a nakoniec naceniť, nafotiť a uložiť na webstránku a instagram predajne. Jednoducho naozaj veľa roboty.

Ich úloha spočívala hlavne v triedení doneseného oblečenia alebo opravovaní poškodených kúskov. Hlavne ich zaujalo, akým procesom musí oblečenie prejsť, kým pride do predajne.

Ako spoločne tvrdia: “Motivovalo to aj nás, a to tým, že niektoré veci, ktoré u nás stoja v skrini, si môžeme jednoducho premeniť na nové kúsky v šatníku a že veci idú veľmi jednoducho prešiť.

Stáž nás naučila, že za pekným výsledkom stojí veľa úsilia a práce. Hlavnou myšlienkou, ktorá nás posunula vpred je, že treba myslieť na recykláciu a nie zbytočne vyhadzovať poškodené oblečenie do koša”.

Na záver študentky zdôraznili, že NOSENÉ má pre každého, kto prispeje svojím nepotrebným oblečením, pripravené zľavové poukážky na ďalší nákup v ich predajni. Všetko majú veľmi dobre premyslené a navyše, časť ceny z každého nákupu je venovaná občianskemu združeniu, ktoré pomáha týraným ženám. V prenesenom význame si oblečenie nekúpime len preto, aby na nás dobre vyzeralo, ale aj preto, že tým dokážeme niekomu naozaj pomôcť.