Testimoniál zo SOEN stáže: „Nikdy by mi nenapadlo, že sa zúčastním zahraničnej stáže v Slovinsku.“

Keď som koncom minulého kalendárneho roku spolu so svojimi kolegami JA firmy zapojili do projektu PlaNET SOEN, nikdy by mi nenapadlo, že po absolvovaní tréningov sa zúčastním aj zahraničnej stáže v Slovinsku. Po dohodnutí všetkých detailov so Zlatkou Zastavnikovič zo slovinskej organizácie E-Zavod, Monikou Šteskovou a Danou Trombitášovou z APRG – koordinátorkami výmenného programu som 7. mája absolvovala viac ako 17-hodinovú cestu vlakom zo Slovenska priamo do pre mňa vtedy ešte neznámeho mesta Ptuj. Toto najstaršie mesto v Slovinsku na mňa takmer okamžite zapôsobilo príjemným dojmom a stačil  veľmi krátky čas nato, aby som sa som sa s týmto miestom zoznámila a obľúbila si ho. Hneď v deň môjho príchodu sme spolu so Zlatkou a jej manželom navštívili dominanty mesta. Musím povedať, že hoci je Ptuj malé mesto, je veľmi rozmanité a môžete tu nájsť úplne všetko od termálnych bazénov, hradu, nákupného centra, bohatého športového a kultúrneho života, golfového ihriska až po lokálnu čokoládovňu.

Nasledujúci deň ma čakal prvý deň v práci. Moja hosťovská organizácia – E-Zavod sa zaoberá podporou rôznych ekologických projektov, a projektov zameraných na rozvoj regiónu. Firma Altius, ktorá úzko spolupracuje s organizáciou E-Zavod svojim klientom zabezpečuje rôzne formy marketingu. Hneď prvý deň sme sa venovali navrhovaniu informačných štítkov na obal eco-raw-bio celozrnných cestovín jedného z lokálnych pestovateľov. Museli sme nájsť vhodnú kombináciu farieb, typu písma a jeho umiestnenia. V ďalších dňoch sme sa venovali napríklad tvorbou komplexného marketingu pre firmu, ktorá vyrába počítačové klávesnice z bambusového dreva. Príjemným pracovným zážitkom bolo aj fotografovanie náboru budúcich žiakov muzikálnej školy, s krátkym predstavením známeho slovinského herca a stand-up komika Tadeja Toša. Na ďalšom meetingu firmy Altius sme so zákazníkom zostavovali design brožúry ponuky domácich tort a koláčov. Na ďalšie tri pracovné stretnutia sme spolu so Zlatkou  vycestovali  do pol hodiny vzdialeného, v poradí druhého najväčšieho mesta Slovinska – Mariboru.

Mimo pracovného času  som v Ptuji toho postíhala viac než dosť – poobedie som strávila na golfovom ihrisku, bola som súčasťou tréningu gymnastiky a thajského boxu a som veľmi rada, že sa v tom čase konal mestský beh a o deň neskôr aj záverečný maturitný tanec všetkých štvrtákov na námestí, nakoľko musím povedať, že obe akcie boli pre mňa veľkým zážitkom.

A keďže by bola určite veľká škoda byť v Slovinsku a nenavštíviť jeho hlavné mesto – Ljubljanu, strávila som tam takmer celý víkend. Zúčastnila som sa tanečnej hodiny a stihla som si pozrieť centrum mesta a Ljubljanský hrad, z ktorého je vážne nádherný výhľad na takmer celé mesto, nakoľko je umiestnený presne v jeho strede.

Zo stáže som si priniesla nielen mnoho skúseností z pracovného života ale aj veľa zážitkov a nových priateľstiev. Bolo zaujímavé vidieť, ako fungujú sociálne podniky a firmy v inej krajine ako na Slovensku, spoznať nových ľudí a stráviť s nimi nejaký čas. A tak myslím, že je dôležité poznamenať, že tohto všetkého by som nemohla byť súčasťou bez tvorcov a koordinátoriek projektu. Chcela by som sa poďakovať Dane Trombitášovej, Monike  Šteskovej a Zlatke Zastavnikovič, perfektným ľuďom, ktorí
mi boli počas celej stáže nápomocní úplne vo všetkom. 😊 Nemalé poďakovanie však patrí aj pánovi učiteľovi Ladislavovi Čajkovi, ktorý bol prvým iniciátorom myšlienky zúčastniť sa projektu PlaNET SOEN. 😊