Testimoniál zo SOEN stáže: „Ďakujem všetkým, ktorí boli v tomto projekte zapojení a vďaka ktorým som mohla absolvovať tieto dva naozaj skvelé týždne v Rumunsku“

Volám sa Martina Slabejová, mám 18 rokov a pochádzam z Rimavskej Soboty. Musím sa priznať, že som sa o projekte PIaNET SOEN dozvedela len nedávno, no nič to nemení na veci, že som mala možnosť zúčastniť sa dvojtýždňovej stáže v Rumunsku. O nej, a o celom projekte som sa dozvedela prostredníctvom Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote, ktoré navštevujem už tretí rok. Reagovala som na e-mail ohľadom stáže v zahraničí od Agentúry pre rozvoj Gemera, ktorá ma následne vybrala.

Moja stáž sa začala 14.5.2017 príchodom do malého mesta Cugir, v ktorom som  strávila skoro celé dva týždne. Prvý deň som sa zoznámila so skvelými ľuďmi, ktorí ma sprevádzali počas celej stáže. Hneď som mala možnosť vidieť aspoň malú ukážku z rumunskej kultúry, vďaka skupinke mladých dobrovoľníkov Impackt club, ktorí realizovali podujatie pre ich starých rodičov. S týmito neskutočnými deťmi som sa neskôr mohla  porozprávať aj o  projektoch, ktoré organizujú.

Počas môjho pobytu v Rumunsku som navštívila viacero sociálnych podnikov. Hneď v prvý deň sme okrem iného išli aj do pekárne Vasy and Teo backery, patriacej jednému ich známemu, ktorý mi vysvetlil všetko ohľadom výroby chleba a ich domácich špecialít.

Druhý sociálny podnik sa zaoberal spracovaním dreva. Sú to dva malé podniky Plus Peleti Product a Prodes Peleti spojené do jedného podniku, v ktorom  pracuje len 8 zamestnancov. V tejto firme sa zameriavajú na výrobu prepravných boxov pre zbrane, ktoré od nich odkupuje miestna továreň a ich druhou dominantou je výroba peliet.

Tretí podnik sa volal Music form. Ide o organizáciu zaoberajúcu sa deťmi, s problémami v rodine, v škole i v sociálnej oblasti. Práve tu sa tieto deti môžu prejaviť. Music form je názov pre zoskupenie mladých ľudí, ktorí sa tu učia hrať na rôznych dychových nástrojoch. Sama som bola svedkom ich prvého verejného koncertu a musím uznať, že im to išlo skvele, pretože si to náramne užívali. V tejto organizácii pracujú aj dobrovoľníci, ktorí sa deťom venujú po škole a učia ich to, čomu oni v škole nerozumejú. Ja som sa rovnako zahrala na „pani učiteľku“ a doučovala som ich angličtinu.

Štvrtý podnik s názvom Multifunkčné centrum pre starých ľudí sa zaoberal organizovaním rôznych aktivít pre dôchodcov. Súčasťou tohto sociálneho podniku bolo aj centrum pre obete domáceho násilia. Nachádzali sa tu tajné byty pre ženy s deťmi, ktoré tú doma týrané. Tu som mala možnosť porozprávať sa s vedúcou spomínaného centra.

Montanevent bol piaty podnik, v ktorom sme strávili dva večery. Je to miesto položené v horách, ktoré je určené na prenájom. Dajú sa tu organizovať rôzne meetingy, stretnutia, oslavy a pod.. My sme sa tu dvakrát stretli, niečo sme pogrilovali a lepšie sme sa spoznali. S majiteľom tohto komplexu sme si spravili aj malý výlet na štvorkolkách do okolia.

Posledný podnik sa zaoberá výrobou súčiastok do motorov pre spoločnosť Mercedes. Jedna časť tohto podniku sa nachádzala priamo v meste Cugir (Star Transmission – STC), v ktorom som bývala, a druhá časť, ktorá tieto časti spájala dohromady, sa nachádzala v meste Sebes (StarAssembly). Musím poznamenať, že pre mňa to bol neskutočný zážitok vidieť výrobné haly, pri ktorých mi zamestnanci vysvetlili, kde sa čo vyrába a na akom princípe funguje každý stroj.

Okrem sociálnych podnikov mám aj množstvo zážitkov z výletov. Navštívila som mestá ako sú Alba Iulia, čo je hlavné mesto Transilvánie,  Simeria, Hunedoara a Sibiu. V nich som videla ich historické centrá, pamiatky, hrady a dokonca aj ZOO. V Cugire som bola na festivale, ktorý finančne podporovala firma STC. Vystupovala tu najznámejšia rumunská hudobná skupina Carla‘s Dreams. Taktiež sme si spravili menšiu túru na kopec, z ktorého bolo vidieť celé mesto. Ochutnala som miestne špeciality a videla som aj časť folklórneho programu v jednej zo stredných škôl, ktoré som takisto navštívila.

Na záver by som chcela poďakovať všetkým, ktorí boli v tomto projekte zapojení a vďaka ktorým som mohla absolvovať tieto dva naozaj skvelé týždne. Chcela by som sa poďakovať aj všetkým tým, ktorí sa o mňa v Rumunsku starali. Osobitné poďakovanie patrí Dane Trombitášovaj a Monike Šteskovej, ktoré mi pomohli zo všetkými organizačnými vecami.

Video z Martinkinho dobrodružstva si môžte pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=7wfIBb8_WdA&feature=youtu.be